Programul de educatie non-formala si terapie prin arta "Educatie pentru viata" se adreseaza tinerilor intre 17-24 de ani care se pregatesc sa paraseasca centrele de plasament.
Tinerii care reprezinta grupul tinta al proiectului au dificultati să ducă o viaţă independentă, nu sunt obişnuiţi să ia decizii şi uneori nu au deprinderile necesare pentru a practica o meserie. Mai mult, desi legile in vigoare prevad o serie de drepturi si de servicii sociale de care acestia pot beneficia, in realitate acestea nu sunt aplicate.
Plecand de la aceste nevoi care presupun asumarea unor responsabilităţi legate de propria lor viaţă, dar şi sprijin care să le faciliteze integrarea lor socială şi profesională le oferim acestor tineri un program interdisciplinar de formare care va viza in mod special:
1. Autocunoasterea si cresterea stimei de sine–participantii vor invata sa-si identifice interesele, abilităţile, valorile; sa reflecteze asupra alegerilor lor si a consecintelor acestora; sa exploreze opţiunile educaţionale şi profesionale; sa-si identifice modele si sa-si depaseasca limitarile autoimpuse; sa-si inteleaga si sa-si accepte traumele; sa se pozitioneze in raport cu ceilalti si sa-si imbunatateasca relatiile interpersonale; sa comunice, sa se prezinte la un interviu de angajare.
2. Informaţii ocupaţionale – participantii vor afla despre piaţa muncii, structura şi specificul unui anumit loc de muncă, oportunităţi gratuite de instruire şi calificare, cum sa-si faca un CV.
3. Luarea deciziei –Instituţionalizarea are o serie de consecinţe negative care se reflectă în procesul de integrare socio-profesională. In perioada instituţionalizării, copiii depind în permanenţă de prezenţa şi îndrumarea cuiva, neavand oportunitatea de a lua singuri decizii. Aceasta inabilitate se va reflecta foarte acut in momentul in care vor iesi din sistem deoarece vor trebui sa-si ia singuri viata in maini.
Pentru a reusi sa ne extindem activitatea si sa ajutam cat mai multi tineri avem nevoie de voluntari (o data pe saptamana, in general sambata timp de 2 ore, intr-o locatie centrala) specializati in psihologie, training, consiliere vocationala, stiinte juridice, comunicare, terapie prin arta (teatru, muzica si pictura). Daca vreti sa voluntariati pentru noi, trimiteti-ne un email la office@lifeeducationforall.org cu o scurta descriere despre voi.