Experienţa mea la Fundaţia Inocenţi, de Alexandra Voinea

Acum câteva zile mi s-a propus să scriu pentru prima data un articol pentru un blog, ceea ce mi-a adus atât o bucurie cât şi o provocare. Ca să ne cunoaştem mai bine vă voi povești puţin despre mine. Mă numesc Alexandra Voinea şi sunt studentă în anul trei la facultatea de Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei din Galaţi.

Cum am ajuns la Inocenţi?

Asta e o poveste foarte interesantă care a început la sfârşitul verii anului 2017, când am înţeles ca cel mai important este să evoluăm, făcând tot timpul ceva nou, care ne ajută să descoperim ceea ce ne place şi să ajungem mai aproape de scopul propus. Aşa am ajuns ca împreună cu doi colegi de ai mei să susţinem ateliere de programare pentru copii şi tineri, duminica, la biblioteca oraşului. A fost o experienţă impresionantă cel puţin pentru mine. Am avut o mare surpriză şi satisfacţie atunci când copii şi-au prezentat proiectele pentru că nu îmi venea să cred că de la noi au învăţat atâtea.

WOW!

Am decis să fac voluntariat când eram în mijlocul examenelor!

Da, poate e comic, dar m-am gândit că examenele vor trece şi eu va trebui să fac ceva util pentru mine şi în vacanţă. Şi cum ştiam că uşile ţi se deschid doar dacă vrei să te implici, am început să caut pe internet fundaţii unde pot face voluntariat. Recunosc că am ales Bucureştiul din motive personale, dar la urma urmei fapta conteză. Aşa am găsit site-ul  deBunavoie.ro, unde scria că poţi fi voluntar oricând. Le-am scris celor de la DeBunavoie pe Facebook, spunându-le povestea mea. Maria, care coordoneaza dezvoltarea platformei de voluntariat,  a fost foarte încântată de faptul că eu am susţinut ateliere de programare pentru copii în Galaţi.

De aici şi până la a ajunge la Inocenţi a fost doar un pas.

Au trecut şi examenele cu brio, iar prima zi anunţată pentru atelierele de programare a sosit. Pe drum aveam în gând doar să nu întârzii. Când am ajuns acolo am fost întâmpinată cu multă căldură şi mi-au fost prezentaţi cinci copii dornici să îi învăţ să creeze jocuri. Din experienţa anterioară aveam oarecum siguranţa că le va plăcea, dar în acelaşi timp şi un dubiu pentru că acum eram singură.

După prima lecţie copii au fost super încântaţi, chiar m-au întrebat dacă voi mai veni cândva după acea săptămână.

În a doua zi în afară de ateliere am rămas să fac şi teme cu copii de la centru. Putem spune că este un exerciţiu de răbdare care merită, pentru că toţi au fost calzi, primitori, iar cei mai mici chiar iubăreţi 🙂 cu mine.

Le-am predat limbajul de programare Scratch, dar în pauze am vorbit cu unii dintre ei.Am avut o mare  bucurie când am auzit că în ciuda tuturor greutăţilor pe care le au şi ei vor să devină medici veterinari sau programatori. Nu contează de unde vii ci ceea ce vrei să devii.

E chiar plăcut când îi vezi aşa de mici, dar cu vise atât de mari, care cu multă încredere cu siguranţă vor fi îndeplinite.

Cred că ăsta a fost doar începutul surprizelor din acea săptămână.

În altă zi, în timpul unui curs un copil mi-a zis: “Doamna, aseară am stat până la două noapte să refac jocul, pe care l-am făcut cu dumneavoastră, dar nu am reuşit.” Am fost foarte surprinsă de iniţiativa lui, recunosc că la asta nu m-aş fi aşteptat. Ştiu că unele persoane m-ar ritica pentru că nu am spus că ora era prea târzie pentru el, dar eu consider că atunci când e pasiune, nu contează oră sau vârstă, ci doar ceea ce îţi doreşti cu adevărat. L-am încurajat pe copil şi i-am zis să mai încerce pentru că lucrurile, care îţi aduc împlinire merită continuate, chiar dacă ele nu se obţin niciodată uşor.

Cum spuneam şirul întâmplărilor a continuat şi am aflat că un alt băiat este campion la karate. WOW!

Un copil talentat şi disciplinat!

Altul dintre ei a venit într-o  zi super fericit spunându-mi că au făcut şi la şcoală limbajul predat de mine şi a ştiut.

Poate copii de acolo nu aveau chiar cele mai bune condiţii acasă, dar clar este că sunt plini de motivaţie şi talent, sunt curioşi şi vor mereu să înveţe!

Cum a fost experienţa pentru mine?

De neînlocuit, am văzut cum nişte copii simpli sunt atraşi de nişte lucruri complexe, cum condiţiile sunt doar o scuză de a nu continua, cum orice se poate învăţa, oriunde şi oricând atâta timp cât există voinţă.

Recunosc că sunt super curioasă să văd proiectele lor, care vor ajunge la mine peste câteva săptămâni.

Dacă aş repeta experienţa?

Cu siguranţă, când voi avea ocazia şi timpul necesar vreau să mă întorc la ei pentru a le prezenta şi partea a doua a cursului.

O astfel de experienţă te schimbă ca om şi te învaţă că pentru a avea totul nu e nevoie de prea multe resurse materiale, ci de o inimă mare şi de un scop la fel de puternic, care să te încurajeze să evoluezi, pentru că, deşi uităm problemele sunt doar în capul nostru.

În loc să ne focalizăm energia pe părţiele mai puţin plăcute din viaţa noastră, ar trebui să găsim soluţii şi să ne concentrăm să îndeplinim visurile care ne fac fericiţi!

Alexandra Voinea este studenta la Facultatea de Calculatoare din Galati. A fost o bucurie pentru mine sa o punem in contact cu Fundatia Inocenti Filiala Bucuresti pentru a sustine ateliere de programare pentru copii. Trebuie sa recunosc ca atunci cand am auzit prima data ideea am avut emotii ca poate copiii erau prea mici sa inteleaga informatia. Alexandra mi-a demonstrat insa ca micii programatori erau perfect pregatiti si sunt incantata ca Alexandra intentioneaza sa revina la ei foarte curand pentru a-i ghida in ale programarii.

Iti multumesc, Alexandra, pentru ca ne-ai acordat increderea identificarii beneficiarilor atelierului creat de tine si pentru impartasirea cu noi a experientei tale! Si multumesc Elenei Georgescu de la Fundatia Inocenti pentru promtitudinea organizarii tuturor celor necesare pentru sustinerea atelierului in cele mai bune conditii!

Maria

 

“Strangerea de fonduri – motivatie si impact” – prima intalnire a comunitatii DeBunavoie.ro

Miercuri, 7 februarie, a avut loc prima intalnire a comunitatii DeBunavoie.ro. Subiectul ales pentru aceasta a fost strangerea de fonduri, din perspectiva motivatiei celor implicati in aceasta activitate si a impactului ei.

Am ales sa conversam pe aceasta tema deoarece multe ONG-uri si-au manifestat ingrijorarea in legatura cu efectele ultimelor modificari legislative in domeniul fiscal. Mai mult, am inteles tot de la reprezentantii lor ca este dificil de atras voluntari care sa sprijine organizatiile facand fundraising. 
 
Intalnirea nu si-a propus sa fie una teoretica. Scopul ei a fost ca participantii sa simta entuziasm in timpul conversatiei in legatura cu visele lor, sa creeze conexiuni si sa ramana cu increderea ca si ei pot reusi, ca atunci cand au un vis si pofta de viata pot deveni contagiosi si isi pot gasi partenerii care sa-i sprijine, indiferent de dificultatile survenite pe parcurs. Sa structureze actiunile de strangere de fonduri in jurul conceptului de parteneriat pe termen lung, cu toata atentia necesara realizarii lui. 
 
Cine pot fi acesti parteneri si unde ii poti gasi? 
 
Un expert in strangerea de fonduri cu o experienta remarcabila si cu un simt al umorului pe masura, cum este Cristiana Ionescu, Fundraiser, friendraiser, flower-raiser, pearls lover&bike rider at Dreamcatchers Romania si creatoarea Edulier  
 
Orice firma sau persoana intalnita in drumul spre birou, asa cum le descopera si transforma in parteneri Beatrice Ionescu,  Fundraising Manager&Sport Events Enthusiast la Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata 
 
Un angajat al unei companii care isi doreste sa ajute cu tot ce poate si este determinat sa-si implice si colegii in actiunile lui si sa schimbe mentalitati, asa cum sunt Andrea Olah, coordonatoarea echipei de voluntari a OTP Bank si Valentin Roman, angajat Oracle si voluntar entuziast al Teach for Romania. 
 
Ei au fost vorbitorii nostri si le suntem recunoscatori pentru ca au impartasit din experienta lor cu noi, atat din postura de creator sau fundraiser al unui ONG, cat si din cea de voluntar entuziast si dornic sa sprijine eforturile ONG-urilor. 
 
S-au transmis foarte multe informatii utile in timpul conversatiei. Pentru cei care nu au putut ajunge, comunicam aici doar o foarte scurta invatatura:
 
1. primesti bani atunci cand ceri
2. donatiile se fac in majoritatea cazurilor cash
3. 35 de RON donatia medie
4. de 4 ori pe an doneaza in medie o persoana
 
Dar in primul rand este important sa ne reamintim ca peste tot in jurul nostru sunt OAMENI cu un suflet, potentiali parteneri la indeplinirea viselor noastre in beneficiul celor care au nevoie de ajutor. Trebuie sa avem incredere si curaj sa solicitam implicarea lor si apoi sa le multumim pentru ca au facut-o.
 
Ne-au fost alaturi la aceasta intalnire prietenii de la Decat o Revista, carora le multumim pentru sprijin!
 

Despre voluntariat, de Beatrice Ionescu

Sunt intrebata deseori de cei din jur: 

De ce contează atât de mult pentru tine treaba asta cu voluntariatul? 

Am fost întrebată de nenumărate ori, oarecum retoric: 

Ce crezi că rezolvi?! Ce putere crezi ca ai tu de una singura?!

Raspunsul meu este:

Eroii mei au fost dintotdeauna vizionarii  si visatorii.

Acei oameni frumosi care mereu incearca sa faca lumea mai buna.

Uneori reusesc,  alteori esueaza…dar efortul este eroic.

Perseverenta si daruirea cu care acesti oameni lupta pentru  o cauza, pentru o lume mai buna, sunt o inspiratie.

Castigatori sau nu , acesti oameni sunt eroi.

Pe acesti oameni i-am cautat mereu.

Pentru ca da! Este greu sa faci o diferenta in lume de unul singur. Este greu sa misti muntii cand esti mic. Insa impreuna cu altii ca noi, putem face fapte mari. Fapt pentru care mereu mi-am cautat “semenii”.

Si mi-am gasit ,,aliatele’’ in echipa de la ATCA !

Cred in ele. Le admir daruirea. Si impreuna, contributia mea este multiplicata. 

Simt ca prind forte alaturi de ele si ca orice imi propun, pot face!

Asa cum spunea  Ralph Waldo Emerson : 

“The purpose of life is not to simply be happy.  It is to be useful, to be honorable, to be compassionate, to have it make some difference that you have lived and lived well.”

Da, au dreptate cei care spun ca  nu putem schimba lumea peste noapte.

Dar putem cu siguranță să contribuim la acea schimbare pe care vrem sa o vedem! 

Iar atunci cand ai alaturi oamenii potriviti, nu te mai intrebi ce rost are.

Pentru ca stii ca faci ceea ce trebuie!

Beatrice este Fundraising Manager&Sport Events Enthusiast la ATCA – Autism, Terapie Comportamentala Aplicata si Terapie ABA

 

 

 

 

Cautam colegi :)

DeBunăvoie este platforma de voluntariat ce face legatura între oamenii care își doresc să facă fapte bune și organizațiile care plănuiesc și coordonează faptele bune. Voluntarii îşi pot găsi pe platformă proiecte în funcţie de localizare şi de interese, iar ONG-urile folosesc platforma pentru a găsi voluntari.

Platforma de voluntariat DeBunavoie.ro este un proiect inspirat de Maastricht School of Management Romania și Aspen Young Leaders Program şi gestionat împreună de Fundaţia Comunitară Bucureşti și Galantom.

Până în acest moment proiectul a reușit atragerea a:

  • 56 proiecte descrise prietenos și organizate competent, proiecte prin care schimbăm România.
  • 105 organizații în legatură directă cu voluntarii lor.
  • 280 voluntari care își pot alege proiectul preferat, care povestesc prietenilor, care devin supereroi.
  • 140 participări de fapt tot atâtea experiențe incredibile pentru voluntari, organizații și beneficiari.

DeBunăvoie va fi relansat la începutul anului viitor cu o nouă înfăţişare  și multe facilităţi noi pentru ONG-uri. Priorităţile vor fi comunicarea şi implementarea noilor funcţiuni către comunitatea ONG, precum şi creşterea numărului de proiecte şi de voluntari pe platformă. Pentru a crește astfel proiectul căutăm să ne întregim echipa cu un:

Community developer
program flexibil, post disponibil imediat

Descriere:

Managerul are rolul de a creste comunitatea DeBunavoie, coordonează activitatea proiectului și este responsabil în mod direct de succesul acestuia. Planifică, implementează și măsoară activitățile menite să atragă un număr cât mai mare de organizații, proiecte și voluntari pe platformă.

Principalele responsabilități:

  • Propune, dezvoltă și implementează activități cu rolul creșterii comunității DeBunavoie
  • Dezvoltă, împreună cu echipa de proiect, un plan detaliat de creștere, implementează  şi monitorizează evoluția
  • Determină resursele necesare pentru implementarea planului de creștere și lucrează cu restul echipei pentru atragerea lor
  • Implică, atunci când e nevoie,  alți membri ai echipei, parteneri, voluntari, donatori, în implementarea activităților
  • Monitorizeaza indicatorii de crestere de angajare pe platforma DBV, propune actiuni de imbunatatire, strange feedback de la utilizatori in format sablon si in format liber.
  • Lucrează cu membrii echipei pentru o comunicare transparentă a proiectului și impactului acestuia
  • Dezvoltă și monitorizează bugetul proiectului și buna utilizare a resurselor
  • Propune obiective relevante pentru măsurarea obiectivă a succesului
  • Dezvoltă documente care ajută organizația să învețe din experiențele anterioare și să construiască proiecte mai bune

Candidatul ideal:

  • Constituie un avantaj implicarea anterioara în derularea unor  evenimente/proiecte de amploare
  • Este un comunicator nativ și știe să scrie materiale de bază (comunicate de presă, direct mailing, postări pe social media)
  • Este organizat, atent la detalii și poate respecta termene limită în mai multe proiecte
  • Cunoaște comunități diverse din București și se simte confortabil sa interactioneze cu acestea
  • Este proactiv, deschis și pozitiv
  • Are spirit antreprenorial și poate lucra la fel de bine independent și în echipă
  • Poate avea un program flexibil, pentru că postul presupune uneori lucrul seara sau în weekend
  • Are experienţe de voluntariat

De ce să aplicați:

Salariu competitiv pentru mediul ONG

Contribuția la o schimbare reală, pe termen lung, a comunităților și spiritului de comunitate din București și din țară

Posibilitatea de a conduce un proiect în plină creștere

Apartenența la o echipă  de oameni pasionați, atentă la procese și rezultate

Procesul de selecție:

Trimiteți CV-ul, o scrisoare de intenție de maxim o pagină și o listă cu minimum două recomandări relevante la contact@debunavoie.ro, până cel târziu la 10 decembrie.

Aplicanții selectați vor fi invitați la un interviu. Aplicanții din lista scurtă vor rezolva o temă practică, înainte de decizia finală.

Cheia fericirii? Două ore de voluntariat pe săptămână. Unde? Pe DeBunavoie.ro

Conform unui studiu făcut în Australia pe mai mult de două mii de oameni*, cei care fac voluntariat cel puţin două ore pe săptămână sunt mai fericiţi.

Da, e chiar atât de simplu: cheia fericirii este să faci două ore de fapte bune pe săptămână. Ca sa nu mai vorbim de oamenii simpatici pe care îi poţi cunoaşte, de vieţile pe care le vei influenţa sau de realităţile paralele pe care le vei descoperi şi care te vor îmbogăţi.

“Bine, bine, înţeleg” (vei zice), “m-ai convins, vreau să încerc. Uite, săptămâna asta vreau să fac primele două ore de voluntariat din viaţa mea. Dar zău că habar n’am de unde să încep. Mi-ar plăcea de exemplu să lucrez cu copii, sau, pentru că îmi place să alerg şi ştiu cât de important e aportul voluntarilor la organizarea unui concurs, să ajut pe traseu la un concurs de alergare, să împart apă, banane şi încurajări. Dar nu ştiu unde să caut şi, dacă e să îmi rup două ore pe săptămână ca să fac o faptă bună, mi-ar plăcea să le folosesc la maxim pe amândouă, nu să stau jumătate din timp căutând proiecte pe google sau sunându-mi prietenii.”

Acest dialog imaginar te poate avea ca interlocutor chiar pe tine. Te recunoşti? O carieră de succes (dar solicitantă), o familie împlinită, plus dorinţa de a face din când în când o faptă bună. De-adevăratelea, hands-on, cum zice englezul, un pic mai mult decât redirecţionarea celor doi la sută din impozit. Dar nu ştii cum să începi şi unde să găseşti proiectul care ţi se potriveşte şi care are într-adevăr nevoie de tine.

Vestea bună este că această problemă tocmai şi-a găsit rezolvarea! DeBunavoie.ro este o platformă pe care poţi găsi un proiect în care să fii voluntar, în funcţie de interesele tale şi de judeţul în care locuieşti. Spre exemplu acum, deşi platforma este abia lansată şi are un număr încă mic de proiecte, personajul nostru ar putea găsi două proiecte exact pe gustul său: programul “Voluntar în spital”, în care, aşa cum scriu organizatorii, voluntarii “pot desena zâmbete pe feţele copiilor” din Spitalul Marie Curie, sau voluntariat la “Crosul Pădurii”. Mai sunt o grămadă de alte proiecte interesante, de la cele la care îţi poţi folosi pregătirea profesională (poţi oferi gratuit tinerilor consiliere juridică sau psihologică – evident dacă ai o diplomă sau eşti student în domeniu) până la cele în care pur şi simplu trebuie să stai de vorbă cu nişte expaţi care vor să înveţe limba română.

Şi e foarte simplu: intri pe platformă, îţi faci cont (te poţi înscrie direct cu contul de facebook), îţi alegi un proiect în funcţie de domeniul preferat şi de judeţul în care locuieşti şi devii erou! Să fiţi totuşi îngăduitori, platforma e abia lansată şi poate că nu are (încă) exact oferta pe care ţi-o doreşti, dar înscriindu-te ca voluntar acum faci două fapte bune dintr-un foc: fapta bună propriu-zisă pentru care te oferi voluntar, precum şi faptul că ajuţi la popularea platformei, astfel încât foarte curând ea să aibă sute de proiecte şi mii de voluntari şi să meargă de la sine.

Pentru ONG-uri platforma este gândită atât ca o sursă importantă de voluntari, cât şi ca o unealtă de lucru care uşurează gestionarea unui proiect de voluntariat. Spre exemplu, înafara faptului că proiectul e prezentat detaliat şi simpatic pentru eventualii doritori, platforma ştie să facă singură o grămadă de lucruri. Ştie, printre altele, să trimită automat mailuri de confirmare sau de reminder, generează liste printabile de participanţi cu detaliile de contact pentru dimineaţa acţiunii, face statistici cu număr de evenimente, de participanţi, de ore de voluntariat, gestionează feedback-ul post-eveniment, postează pe facebook etc..

Dar, ca şi în cazul voluntarilor, pentru ca platforma să funcţioneze şi să ofere toate aceste beneficii e crucial să fie populată cu organizaţii şi proiecte. Aşa că, dacă reprezinţi un ONG, fă-ţi cont! Ba ar ajuta foarte tare ca ONG-urile să înscrie chiar şi proiectele ce vor avea loc foarte curând şi pentru care au deja voluntari, iar apoi să îi invite şi pe ei să se înscrie, după modelul “Bună! Pentru activitatea de marţi la care v-aţi înscris deja pe mail o să vă rog să vă înscrieţi si pe DeBunavoie.ro, dupa ce vă faceţi cont. Ne va ajuta la gestionarea mai bună a proiectului. Mulţumesc!”

DeBunavoie.ro a fost creat ca un proiect de PSR (Personal Social Responsibility) de o echipă entuziastă de la Maastricht School of Management România.

Deci? Ce zici? Încerci?

* Conform „Give and Take: A Revolutionary Approach to Success”, de Adam M. Grant, PhD